Nieuws oktober 2022

De afgelopen periode werkte de schutterij een druk programma af. Hoogtepunt was natuurlijk het laatste weekend van augustus in Noorbeek. Zaterdag 27 augustus was de Edele Eed-broederschap van de soevereine Orde van de Rode Leeuw van Limburg en de heilige Sebastianus te gast in Noorbeek. Het broederschap onderscheidt leden van de bij de Oud-Limburgse Schuttersfederatie aangesloten verenigingen, die zich op bijzondere wijze voor het schutters- en gildewezen in de beide Limburgen verdienstelijk hebben gemaakt. Het broederschap, de te onderscheiden schutters en hun familie werden om 13.30 uur in het paviljoen ontvangen met koffie en vlaai. Na een kort samenzijn, stond rond de klok van 14.45 uur de drumband van onze schutterij buiten klaar om het gezelschap te begeleiden naar de kerk. Om 15.00 uur begon in de Brigidakerk de Heilige Mis, die tevens te volgen was via de livestream. Tijdens de mis vond de plechtige investituur van de 18 nieuwe leden van de orde plaats en werden twee leden van de orde bevorderd tot officier. Een van deze twee was onze eigen generaal Jean van Can. Jean, van harte gefeliciteerd met deze bevordering!
Na de viering volgde een spontane receptie bij de kerk en werd een groepsfoto van de gedecoreerden gemaakt. Aansluitend ging de drumband wederom voorop en begeleidde iedereen richting paviljoen. Onder het genot van een hapje en een drankje werd in het paviljoen de dag gezellig afgesloten.

Zondag 28 augustus organiseerden we als schutterij Sint Brigida het 80e bondsschuttersfeest van de bond Berg en Dal. Na een voorbereidingsperiode was eindelijk zo ver. Onder een stralend zonnetje reisden 12 schutterijen richting Noorbeek om aan het bondsschuttersfeest deel te nemen. Om 11.30 uur startte de presentatie van de schutterijen op het trainingsveld en genoten de genodigden van een heerlijk glaasje erewijn gecombineerd met een lekker hapje. Om 14.00 uur begon de officiële opening. Alle schutterijen werden in het gelid gezet door onze commandant Jean-Paul Wyers. Harmonie Berggalm speelde 3 volksliederen, de vlaggen werden gehesen en verschillende sprekers heetten de deelnemers van harte welkom. De opening werd afgesloten met een door onze pastoor Tervoort uitgesproken gebed. Toen was het de beurt aan onze harmonie om de genodigden te begeleiden naar het defilé in de Dorpstraat. Daar konden de genodigden, net als de vele toeschouwers, genieten van de prachtige, kleurrijke optocht. De optochtroute was als volgt: Brigidastraat, Vroelenstraat, 12 e Septemberlaan, Sint Maartensweg, Schoolstraat, Paviljoenstraat, Pley, Dorpstraat, Vroelenstraat, Rubdelstraat en Brigidastraat. Na terugkomst op de feestweide vonden diverse terreinwedstrijden plaats en werden de nodige drankjes en hapjes genuttigd. DJ Erik O. zorgde ervoor dat in en om de feesttent een prachtig verbroederingsfeest ontstond. Om 19.30 uur werden de prijzen uitgereikt en aansluitend togen de meeste schutters huiswaarts. Rond de klok van 22.00 uur konden we terugkijken op een zonnige, geslaagde en mooie schuttersdag. De volgende dag verzamelden leden om 9.00 uur om alles weer op te ruimen. Tegen 17.00 uur was ook deze klus geklaard.
Via deze weg willen we alle sponsoren en vrijwilligers van harte bedanken voor de ondersteuning en hulp die we als schutterij hebben gekregen. Een speciaal woord van dank aan voetbalclub SNC’14, jeugdvereniging Pandores en harmonie Berggalm. Ook dank aan alle Noorbeekenaren voor het autovrij houden van de optochtroute en voor het vlaggen. Geweldig dat we dit schuttersfeest op deze manier hebben kunnen organiseren in Noorbeek. Bedankt!

Twee weken later, op zondag 11 september, stond het laatste schuttersfeest van dit jaar op de agenda. We namen deel aan het 81e bondsschuttersfeest van onze bond Berg en Dal bij schutterij Sint Leendert in Urmond. Nadat we waren aangekomen op het feestterrein en voorafgaand aan de presentatie van de verenigingen heeft onze drumband solist Bas Beusmans uitgetreden. Met een knappe prestatie behaalde hij de 1e prijs, van harte gefeliciteerd Bas! Vervolgens was het de beurt aan onze bieleman Ruud Duijsings en ons keizerspaar om uit te treden. Om 14:00 uur vondt de opening plaats waarna de optocht door de straten van Urmond van start ging. Hier behaalden we een flink aantal prijzen in de categorie nieuwe exercitie namelijk, beste houding optocht, beste defilé, mooiste geheel en mooiste uniform. Daarnaast behaalde Bregje Pricken de prijs van beste bordjesdrager, proficiat Bregje!
Na deze mooie optocht was de beurt aan ons koningspaar en drumband om uit te treden. Ook hier vielen we wederom in de prijzen, onze koning Erwin en Isatou werden beide beloond met de 1e prijs mooiste koning en mooiste koningin! Als laatste was het de beurt aan onze drumband en schietploeg. Ook hier wierpen de prestaties zijn vruchten af, de drumband behaalde de 1e prijs voor de marswedstrijden, ons B-zestal tijdens het schieten de 1e prijs en ons A-zestal de 2e prijs. Ook was er voor de jeugd een schietwedstrijd met de windbuks, hier behaalde Bas Beusmans de 2e plaats. De wisselbeker van de schietcompetitie van dit jaar werd overgedragen aan de schutters van Berg en Terblijt.
Al met al was er gedurende deze mooie en zonnige schuttersdag geen tekort aan sfeer en gezelligheid en zijn we als vereniging trots op de vele behaalde prijzen.

Op zaterdag 17 september vond de jaarlijkse schietwedstrijd voor het erekruis plaats bij schutterij Sint Catharina in Weert. Dit erekruis werd met 66 punten gewonnen door John Sijstermans van Spekholzerheide. Van onze schutters behaalde Robin Kleijnen de 3e prijs met 61 punten gevolgd door René Dingen op de 5e plaats en Niels Huntjens op de 8e plaats. Goed gedaan heren!