Nieuws juni 2023

Het schuttersseizoen is weer begonnen. In de afgelopen periode vond al een aantal activiteiten plaats en ook de komende tijd staan diverse uittredens op de agenda.

Dinsdag 26 april werd Jean Bastings thuis verrast door een bezoekje van burgemeester Alain Krijnen. Voor het vele vrijwilligerswerk dat Jean al jaren verzet voor onze gemeenschap en met name voor de jonkheid, de schutterij en de parochie, werd hij de dag voor Koningsdag benoemd als Lid in de Orde van Oranje Nassau. Jean, van harte proficiat met deze welverdiende onderscheiding!

Zondag 14 mei namen we deel aan het 82ste bondsschuttersfeest van onze bond Berg en Dal bij schutterij Sint-Martinus Sint-Martens-Voeren. Als eerste trad onze drumband-solist Bas Beusmans uit. Zijn optreden werd beloond met een mooie 1ste prijs. Vervolgens was het tijd om ons te presenteren. Na de presentatie traden onze bielemannen Ruud Duijsings en Mat Ramakers, ons keizerspaar en de drumband uit. Hun uittredens werden als volgt beoordeeld: een 2de prijs voor bieleman Ruud Duijsings, een 1ste prijs voor ons keizerspaar en voor de drumband een 1ste prijs voor zowel de concertwedstrijd alsook voor de marswedstrijd. Om 14.00 uur vond de opening plaats, waarna de optocht van start ging.Na deze mooie optocht met behoorlijk veel publiek was het de beurt aan ons koningspaar om uit te treden. Ook hier vielen we wederom in de prijzen. Koning Erwin en koningin Isatou werden beiden beloond met de 3de prijs mooiste koning en 3de prijs mooiste koningin! Als laatste was het de beurt aan onze schietploeg. De schietploeg won de strijd en behaalde de 1ste prijs! Aansluitend aan de uittredens volgden nog enkele gezellige uurtjes in en om de feesttent.

Donderdag 18 mei, Hemelvaartsdag, was de jaarlijkse feestdag van onze schutterij. We begonnen de dag samen met onze nieuwe burgemeester Alain Krijnen met het bezoeken van de H. Mis om 11.00 uur. Na de mis bezocht de schutterij de kerkhoven om de overleden leden te herdenken. Aansluitend marcheerden we richting café Tinus voor een gezamenlijke lunch, aangeboden door het koningspaar. Om 16.00 uur stelden we ons op om richting Wesch te marcheren voor de strijd om het koningschap. In de Wesch aangekomen las onze voorzitter het schietreglement voor en sprak pastoor Tervoort een openingsgebed uit. Aansluitend werden de eerste schoten op de “vogel” gelost. Rond half zeven arriveerde harmonie Berggalm om het evenement muzikaal op te luisteren. Ook startte toen de strijd om de titel ‘jeugdkoning’. De titel werd uiteindelijk opgeëist door Etiënne Drummen. Hij volgt Bas Beusmans op als nieuwe jeugdkoning. Etiënne, proficiat! Na een strijd tussen diverse kandidaten, met name van de drumband, lukte het Kurt Huntjens rond de klok van negen uur om na 136 schoten de vogel af te schieten. Kurt en zijn vrouw Nicole vormen het komende jaar ons koningspaar. We wensen hun een mooi koningsjaar toe. Voordat de nieuwe koning werd geïnstalleerd, sprak voorzitter Martin Roodink een woord van dank uit richting het afscheid nemende koningspaar, Erwin en Isatou. Na deze dankwoorden hingen voorzitter Martin Roodink en oud-koning Erwin de nieuwe koning het koningszilver om. Vervolgens marcheerden schutterij en harmonie samen naar café Tinus om te toosten op het nieuwe koningspaar.

Zaterdag 20 mei vond in Mheer “De Dag van de Cramignon” plaats. Onze bielemannen Ruud Duijsings en Mat Ramakers waren bij deze happening aanwezig om samen met andere bielemannen uit de gemeente Eijsden-Margraten het traditionele päölke howwe te laten zien aan het aanwezige publiek.

Zondag 21 mei waren we als gastvereniging aanwezig bij het schuttersfeest van de bond Zuid in ons buurtdorp Mheer. Om 13.10 uur presenteerde de schutterij zich, met het verse koningspaar Kurt en Nicole in de gelederen, op de binnenplaats van de prachtige locatie van kasteel Mheer. Aansluitend aan de presentatie volgde de opening en deelname aan de optocht. Met stralend weer en onder grote publieke belangstelling trokken we met optochtnummer 16 een uurtje door de straten van Mheer, om vervolgens weer op het feestterrein terug te keren om nog enkele gezellige uurtjes samen door te brengen.