Nieuws juli 2023

De juli maand stond voor ons als schutterij in het teken van het OLS in Born. Zondag 2 juli vertrokken we met de bus om 10.30 uur vanuit d’r Pley en arriveerden rond de klok van 11.45 uur op het compacte feestterrein in Born. Na een eerste verkenning en een versterking van de inwendige mens, stond om 13.45 uur het eerste uittreden van die dag gepland. Ons drumbandlid Bas Beusmans trad als solist uit in de 5e divisie. Zijn uitreden werd beloond met maar liefst 85,7 punten. Een mooie 3e prijs!

Vervolgens maakte de drumband zich op voor hun uittreden in de 4e divisie, sectie A. Ondanks dat het erg hobbelige wedstrijdterrein het trommelen niet makkelijk maakte, werd het uittreden van de drumband beloond met 85,5 punten en ging de 1e prijs, net als vorig jaar, weer mee naar Noorbeek.

Exact om 14.51 uur stonden we op het “opstelterrein” klaar om als nummer 83 onder ideale weersomstandigheden deel te nemen aan de optocht. Na een startvertraging van 20 minuten kregen we het commando ‘voorwaarts mars’. Tijdens de optocht genoten we van het in grote getale aanwezige publiek. Noemenswaardig is dat onze bordjesdraagster Bregje Pricken voor haar deelname aan de optocht beloond werd met een fraaie 11e prijs! Na binnenkomst maakten ons koningspaar Kurt en Nicole, generaal Jean van Can en bieleman Ruud Duijsings zich op voor hun uittredens. Ons koningspaar eindigde als 5e in de categorie “mooiste koningspaar in jacquet”, onze generaal werd 4e in de categorie “mooist geklede generaal” en bieleman Ruud Duijsings werd 7e.

De schietploeg bestaande uit Robin Kleijnen, Niels Huntjens, Jorik Heusschen, Manuel Dingen, René Dingen en Kevin Kleijnen, was om 17.45 uur aan de beurt. Onze zestal schoot, in tegenstelling tot veel schutterijen, tijdens het korpsschieten de 36 bölkes af en plaatste zich voor de kavelrondes. Ook tijdens de twee kavelrondes bleven onze schutters rustig en wisten alle bölkes naar beneden te halen. Samen met 29 andere schutterijen mocht onze schutterij zich voor het eerst sinds 2010 opmaken voor de finale van D’n Um op zaterdag 8 juli. Om op deze geweldige prestatie te toosten, zochten we met de hele schutterij nog een uurtje de biertent op, waarna om 22.00 uur de bus klaarstond om ons na een geslaagde dag weer richting Noorbeek te brengen.

De overige uitslagen in de categorie nieuwe exercitie gewapend waren als volgt:

 • 6e plaats beste tambour-majoor 4e divisie
 • 9e plaats beste commandant
 • 9e plaats mooiste geheel
 • 15e plaats beste houding optocht
 • 18e plaats beste defilé
 • 25e plaats beste tambour-majoor
 • 27e plaats beste vaandeldrager
 • 32e plaats mooiste koningin

Zaterdag 8 juli stond om 9.00 uur in d’r Pley een bus klaar om ons zestal en hun supporters weer richting het OLS-terrein in Born te brengen. Ons zestal stond voor de tweede keer in de geschiedenis van onze vereniging in de finale voor het winnen van D’n Um.

De schutters, die zondag 2 juli deze puike prestatie hadden neergezet, moesten het nu stellen zonder tweede schöt Niels Huntjens, die vanwege werk verhinderd was. Niels werd vervangen door Jean Paul Wyers. Hierdoor zag het zestal er als volgt uit:

 1. Robin Kleijnen
 2. Jean Paul Wyers
 3. Jorik Heusschen
 4. Manuel Dingen
 5. René Dingen
 6. Kevin Kleijnen

De vereniging wenste de schutters vooraf natuurlijk veel succes en stak hen nog een hart onder de riem door hen, indien de mogelijkheid zich zou voordoen, permissie te geven om D’n Um mee naar Noorbeek te nemen! Ook de burgemeester van gemeente Eijsden-Margraten was al in stelling gebracht.

Nadat iedereen, na het inschieten van de buks, iets na 11.00 uur vol spanning gereed was om te starten, werd door de organisatie van het OLS alles stopgezet. Dit vanwege de stand van de zon, die recht achter de schietmasten stond.

Een uur later, rond 12.15 uur, kon de buks opnieuw worden ingeschoten en na een korte toespraak van OLS voorzitter Anoesjka Koopmans kon het schieten eindelijk starten. Onze schutters wisten alle 18 bolletjes naar beneden te halen en met in totaal nog 24 schutterijen in de race, werd gestart met de volgende ronde. Helaas wisten we deze ronde niet te overleven. D’n Um ging niet mee naar Noorbeek. Jean Paul Wyers mocht voor L1-radio nog even uitleggen waar het misging, waardoor onze schutterij nog eens extra onder de aandacht kwam. Volgens de statistieken eindigden we uiteindelijk op de 22e plek van de 134 aan het OLS deelnemende schutterijen. Een ongekende prestatie van onze schietploeg!